Toggle navigation

Edu Workshops PO (WS)


PO

7WPT Mens en gezondheid - Make-It Elektronische wenskaart (K4T)

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-It kit ‘Elektronische wenskaart’ en leren over een stroomkring in aansluiting op de wereld van Mens en gezondheid.

De kinderen bekijken een presentatie over de wereld Mens en gezondheid en praten over bang zijn in het donker. De kinderen ontdekken wat een ledlampje, de functie van een batterij en de werking van een stroomkring is. De kinderen schets een ontwerp voor een kaart voor iemand die bang is in het donker en maken bij het uitvoeren van de Make-It kit: Elektronische wenskaart een stroomkring. De kinderen bespreken hun ervaringen en begrijpen hierdoor beter wat ze doen en hoe het werkt.

Bekijk les
PO

7WPT Ontwerp Productie Wereldhandel - Make-it Robot-hand

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-It kit ‘Robothand’ en leren over toepassingen van robotarmen en handen in de wereld van Ontwerp, productie en wereldhandel.

Waar gaat de wereld van Ontwerp, productie en wereldhandel over? Wat kan je met een robot-hand? Hoe worden robotarmen gebruikt in de wereld van ontwerp, productie en wereldhandel? Waarom heb je botten in je lichaam? Waarvoor heb je spieren nodig?

Bekijk les
PO

7WPT Voeding en natuur - Make-It Elektronische wenskaart (K4T)

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-It kit ‘Elektronische wenskaart’ en leren over een stroomkring en licht in aansluiting op de wereld van Voeding en natuur.

De kinderen bekijken een presentatie over de wereld Voeding en natuur. Ze maken kennis met het gebruik van ledlampen bij de groei van planten en een beeldend kunstenaar die hiermee werkt. De kinderen ontdekken wat een ledlampje, de functie van een batterij en de werking van een stroomkring is. De kinderen schets een ontwerp voor hun kaart en maken bij het uitvoeren van de Make-It kit: Elektronische wenskaart een stroomkring. De kinderen bespreken hun ervaringen en begrijpen hierdoor beter wat ze doen en hoe het werkt.

Bekijk les
PO

7WPT Voeding en natuur - Make-It Festive flashlight (K4T)

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-It kit ‘Festive flashlight’ en leren over over een stroomkring en licht in aansluiting op de wereld van Voeding en natuur.

De kinderen bekijken een presentatie over de wereld van Voeding en natuur en de festive flashlight. De kinderen denken na over hoe een projectie werkt. Ook leren ze wat een stroomkring is en welke materialen stroom geleiden. De kinderen denken na over het gebruik van hun flashlight. Ze ontwerpen een silhouet dat ze later op hun flashlight kunnen plaatsen waarmee ze voor iets in de natuur aandacht kunnen vragen.

Bekijk les
PO

7WPT Voeding en natuur - Make-It Kunstige robot (K4T)

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-It kit ‘Kunstige robot’ en leren over een elektromotor en stroomkring in aansluiting op de wereld van Voeding en natuur.

De kinderen maken kennis met welke belang insecten hebben voor de natuur. De kinderen leren over uit welke onderdelen de kunstige robot is opgebouwd. Ze leren de functie van een elektromotor, kroonsteentjes en een stroomkring. Ook bekijken ze verschillende insecten ter inspiratie voor de versiering van hun robot. Ze tekenen een ontwerp voor een insectenrobot.

Bekijk les
PO

7WPT Voeding en natuur - Make-it Robot-hand

Een les ter voorbereiding op het werken met de Make-it kit: Robot-hand.

De kinderen bekijken plaatjes van de robot-hand. Ook bekijken de kinderen foto’s van robothanden, het menselijk skelet, en röntgenfoto’s van handen. Ze onderzoeken of ze in hun eigen handen kunnen vinden waar botten, spieren en pezen zitten.
De kinderen trekken in tweetallen hun hand over en tekenen er botten in. Daarna vergelijken ze dit met een röntgenfoto en voegen de rest van de botten toe. De kinderen bekijken elkaars tekeningen en reflecteren op de les.

Bekijk les
PO

PO1 t/m PO8 Expeditie Groen

Schoolbreed project over duurzaamheid voor groepen 1 t/m 8.
- Voorbereidende les
- Expeditieles
- Opties tot uitbreiding

Bekijk les
PO

PO12 Het krachtlab VL

Wat kan je allemaal met water? Welke beroepen hebben met water te maken? Wat zijn de verschillende vormen van water.

Bekijk les
PO

PO12 Je eigen stopmotion VL

Een les waarbij de kinderen op verkennende, spelende en ontdekkende manier onderzoeken hoe je zonder te spreken een verhaal kan uitbeelden met knuffels.

Wat is jouw favoriete knuffel? Wat kan je knuffel allemaal ontdekken? Hoe kan je een verhaal uitbeelden zonder daarbij te praten? En kan je knuffel dat ook?

Bekijk les
PO

PO12 Kris kras krabbel VL

Een voorbereidende les waarbij de kinderen samen nadenken over wat kunst is en wat een kunstenaar doet.

Wat kan je allemaal zien in een museum? Welke soorten museums zijn er? Wat is een kunstenaar? Hoe maakt een kunstenaar kunst?

Bekijk les
PO

PO12 Leer Ozobot kennen VL

Een workshop, waarbij de kinderen op een spelende en onderzoekende manier robots leren kennen, en de basisprincipes van programmeren verkennen.

Wat is een robot? Hoe werkt een robot? Hoe kan je zelf een robot besturen? Wat is Ozobot? Wat kan Ozobot allemaal?

Bekijk les
PO

PO123 Bij Cubetto thuis (KBW23) VL

Een les waarbij de kinderen op spelende en ontdekkende manier kennis maken met Cubetto, programmeren en klassikaal een boek lezen.

Wie is Cubetto? Wat kan Cubetto allemaal? Hoe kan je met pijlen een route maken? Wat gebeurt er in het boek ‘Bij ons in de straat’?

Bekijk les
PO

PO123 Cubetto gaat op gi-ga-groene reis! (KBW22) VL

55 minuten

Een les waarbij de kinderen op spelende en ontdekkende manier kennis maken met Cubetto en programmeren.

Wie is Cubetto? Wat kan Cubetto allemaal? Hoe kan je met pijlen een route maken? Waar gaat Cubetto allemaal langs op gi-ga-groene reis?

Bekijk les
PO

PO123 Een schildpad was zijn schildje kwijt (cubetto) VL

Een les waarbij de kinderen op spelende en ontdekkende manier kennis maken met Cubetto en programmeren.

Wie is Cubetto? Wat kan Cubetto allemaal? Wat is programmeren? Hoe kan je met pijlen een route maken?

Bekijk les
PO

PO123 Opa, oma de robot en ik (KBW20) VL

45 minuten

Waarover gaat hek boek ‘Grote uitvindingen’? Welke uitvindingen zijn er vroeger gedaan, en welke nu? Hoe werkt een robot? Hoe kan je zelf een robot besturen zoals Homey en Ozobot?

Bekijk les
PO

PO123 Reis mee op zee (KBW19) VL

Een voorbereidende les waarbij de kinderen een deel van een boek voorgelezen krijgen en daarnaast op verkennende manier onderzoeken hoe beweging in stopmotion werkt en ze bootjes knippen, prikken en inkleuren.

Welke liedjes ken je over varen op zee? Wat gebeurt er in het verhaal van Kapitein Kees? Wat is een stopmotionfilm? Wat moet er op het zeil van jouw bootje komen te staan zodat die bij jou past?

Bekijk les
PO

PO123 Stop! Later word ik... (KBW21) VL

Een voorbereidende les waarbij de kinderen een deel van het boek ‘Later word ik…’ voorgelezen krijgen, prenten bekijken en bedenken wat ze later willen worden.

Welke beroepen zijn er allemaal? Wat doe je dan de hele dag? Wat voor beroep heeft mama of papa? Wat wil je later worden? Welke beroepen kom je tegen in het boek?

Bekijk les
PO

PO12345678 Mijn Lijn (DIY)

Een les waarbij de kinderen op ontdekkende en verkennende wijze kennismaken met het kunstwerk ‘Mijn Lijn’.

Hoe werkt ‘Mijn Lijn’? Welke dingen kan je allemaal doen met dit kunstwerk? Welke spelletjes kan je ermee spelen?

Bekijk les
PO

PO12345678 Verborgen vormen VL

45 minuten

Wat is beeldhouwen? Hoe maakt een kunstenaar een beeld van een steen? Wat is speksteen? Welke vormen kan jij ontdekken?

Bekijk les
PO

PO34 7WPT Energie, water en veiligheid - Make-It Elektronische wenskaart (K4T)

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-It kit ‘Elektronische wenskaart’ en leren over een stroomkring in aansluiting op de wereld van Mens en gezondheid.

De kinderen bekijken een presentatie over de wereld Mens en gezondheid en praten over bang zijn in het donker.De kinderen ontdekken wat een ledlampje, de functie van een batterij en de werking van een stroomkring is. De kinderen schets een ontwerp voor een kaart voor iemand die bang is in het donker en maken bij het uitvoeren van de Make-It kit: Elektronische wenskaart een stroomkring. De kinderen bespreken hun ervaringen en begrijpen hierdoor beter wat ze doen en hoe het werkt.

Bekijk les
PO

PO34 Bestuur de robot Ozobot VL

Een workshop, waarbij de kinderen op een spelende en onderzoekende manier robots leren kennen, en de basisprincipes van programmeren verkennen.

Wat is een robot? Hoe werkt een robot? Hoe kan je zelf een robot besturen? Wat is Ozobot? Wat kan Ozobot allemaal?

Bekijk les
PO

PO34 Dierenmanieren VL

Een voorbereidende les waarbij de kinderen samen nadenken over wat een kunstenaar is en samen een dier maken met een bijzondere vacht.

Wat is een kunstenaar? Hoe ziet de vacht van een dier eruit? Hoe kan je dat tekenen? Hoe kan je met de hele klas een dier maken?

Bekijk les
PO

PO34 Energie, water en veiligheid - Make-it Elektrisch circuit (wenskaart)

Een les ter voorbereiding op het werken met de Make-it kit: Elektrisch circuit/ elektronische wenskaart.

De kinderen onderzoeken hoe een lamp werkt, en maken kennis met het begrip stroomkring. Ze leren over wat een ledlampje is, de functie van een batterij en de werking van een stroomkring. Ze gaan hiermee aan de slag tijdens de Make-it kit: Elektronische wenskaart en begrijpen hierdoor beter wat ze doen en hoe het werkt. De kinderen doen testjes of bepaalde materialen geleiden of niet. De groep reflecteert op de les, kijken terug op wat ze hebben geleerd en herhalen begrippen.

Bekijk les
PO

PO34 Gekke plekken VL

Een voorbereidende les waarbij de kinderen samen nadenken over wat een kunstenaar is en een kunstwerk ontwerpen voor een plek.

Wat is een kunstenaar? Wat maakt zo iemand allemaal? Waaruit kan een kunstenaar inspiratie halen? Hoe bedenk je een kunstwerk voor een plek?

Bekijk les
PO

PO34 Het licht- en geluidlab VL

Waarom is geluid belangrijk voor wat je ziet? Waarom is licht belangrijk voor wat je hoort? Hoe is het om blind of doof te zijn? Kun je geluid tekenen?

Bekijk les
PO

PO34 Ik en mijn klas VL

Hoe zie je eruit? Ben je een jongen of een meisje? Ben je groot of klein? Welke kleur haar heb je? Draag je een bril? Welke kleuren zijn je kleren? We zien er allemaal anders uit, maar waaraan kan ik zien dat jij het bent?

Bekijk les
PO

PO34 LEAFDE DIY

Een project waarbij de kinderen kennismaken met de kunstinstallatie LEAFDE.

Welke planten zie je allemaal? Welke plant kies jij met je groep om deze week te verzorgen? Wat is het verhaal achter deze plant? Wat heeft de plant nodig?

Bekijk les
PO

PO34 Meubelmakers VL

Een les waarbij de kinderen op spelende en makende manier stoelen onderzoeken en bedenken wat je kan maken met een 3D-pen.

Wat kan je maken met een 3D-pen? Welke soorten stoelen zijn er allemaal? Voor wie zijn die stoelen? Hoe kan je een stoel tekenen voor een bepaald persoon?

Bekijk les
PO

PO345 (7WPT) Wonen Werken Verkeer - Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Maakcarrousel en ontdekken hoe technieken uit het Maakcarrousel gebruikt worden in de wereld van Wonen, werken en verkeer.

Wat ga je doen bij het Maakcarrousel? Wat is de wereld van Wonen, werken en verkeer? Hoe worden de technieken van het Maakcarrousel gebruikt in de wereld van Wonen, werken en verkeer? Wat zijn driehoekconstructies?

Bekijk les
PO

PO345 (7WPT) Digitaal Media Entertainment - Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Maakcarrousel en ontdekken hoe technieken uit het Maakcarrousel gebruikt worden in de wereld van Digitaal, media en entertainment.

Wat ga je doen bij het Maakcarrousel? Wat is de wereld van Digitaal, media en entertainment? Hoe worden de technieken van het Maakcarrousel gebruikt in de wereld van Digitaal, media en entertainment? Wat zijn pixels?

Bekijk les
PO

PO345 (7WPT) Energie, water en veiligheid - Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Maakcarrousel en filosoferen over energie, water en veiligheid.

Wat ga je doen tijdens de Maakcarrousel? Wat vind jij van nieuwe uitvindingen in de techniek? Hoe kan je hierover een filosofisch gesprek houden? Wat als mensen worden vervangen door robots? Hoe kan je een vraag op verschillende manieren bekijken?

Bekijk les
PO

PO345 (7WPT) Hi-Tech en Science - Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Maakcarrousel en ontdekken hoe technieken uit het Maakcarrousel gebruikt worden in de wereld van Hi-Tech en science.

Wat ga je doen bij het Maakcarrousel? Wat is de wereld van Hi-Tech en science? Hoe worden de technieken van het Maakcarrousel gebruikt in de wereld van Hi-Tech en science?

Bekijk les
PO

PO345 (7WPT) Mens en gezondheid - Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op het Maakcarrousel en ontdekken hoe technieken uit het Maakcarrousel gebruikt worden in de wereld van mens en gezondheid.

Wat ga je doen bij het Maakcarrousel? Hoe kan techniek helpen bij het gezonder worden en blijven? Waar wordt kunstmatige intelligentie voor gebruikt binnen de wereld van Mens en gezondheid? Hoe helpt jullie robot ontwerp mensen gezonder te worden en te blijven?

Bekijk les
PO

PO345 (7WPT) Ontwerp Productie Wereldhandel - Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Maakcarrousel en ontdekken hoe technieken uit het Maakcarrousel gebruikt worden in de wereld van Ontwerp, productie en wereldhandel.

Wat ga je doen bij het Maakcarrousel? Wat is de wereld van Ontwerp, productie en wereldhandel? Hoe worden de technieken van het Maakcarrousel gebruikt in de wereld van Ontwerp, productie en wereldhandel?

Bekijk les
PO

PO345 (7WPT) Voeding en natuur - Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Maakcarrousel en filosoferen over de voeding en natuur.

Wat ga je doen tijdens de Maakcarrousel? Wat vind jij over nieuwe uitvindingen in de techniek? Zouden er meer of minder regels moeten komen over het produceren van voedsel? Wat als iedereen zelf eten moest gaan verbouwen? Zou het verboden moeten worden om eten weg te gooien? Hoe kan je een filosofische vraag op verschillende manieren bekijken?

Bekijk les
PO

PO45 Botje en de robot Ozobot (KBW19) VL

Een workshop, waarbij de kinderen op een spelende en onderzoekende manier robots leren kennen, en een stukje uit het boek ‘Botje’ van Janneke Schotveld lezen.

Wat gebeurt er in het verhaal van Botje? Wat is een robot? Hoe werkt een robot? Hoe kan je zelf de robot Ozobot besturen?

Bekijk les
PO

PO45 Make-It Elektronische wenskaart VL

Voorbereidende les bij de Make-It@Home kit: Elektronische wenskaart

Bekijk les
PO

PO45 Make-It: Kunstige robot VL

Voorbereidende les bij de Make-It@Home kit: Kunstige robot

Bekijk les
PO

PO456 Mens en gezondheid - Make-it Robot-hand

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-It kit ‘Robot-hand’ en leren over toepassingen van robotarmen en handen in de wereld van mens en gezondheid.

Wat kan je met een robot-hand? Waar zitten je botten? Hoe kan een robotarm helpen bij een operatie? Waarom heb je botten in je lichaam? Waarvoor heb je spieren nodig?

Bekijk les
PO

PO456 3D print je eigen middeleeuwse broche (KBW20) VL

45 minuten

Hoe was het om een ridder te zijn in de middeleeuwen? Wat is het verschil met ridders van nu? Hoe werkt een 3D-printer? Wat gaan we maken tijdens de workshop?

Bekijk les
PO

PO456 Bij mij thuis (KBW23) VL

Een les waarbij de kinderen op ontdekkende en verkennende wijze kennismaken met het boek ‘Hier zijn Ari en Loek’, naambordjes maken en een spelletje spelen.

Waarover gaat het boek ‘Hier zijn Ari en Loek’? Gaan dingen bij Ari en Loek thuis hetzelfde als bij jou? Heeft jouw naam een speciale betekenis? Waarmee versier je jouw eigen naambordje?

Bekijk les
PO

PO456 De gi-ga-groene dierenquiz (KBW22) VL

45 minuten

Een les waarbij de kinderen op ontdekkende en verkennende wijze een quiz spelen met weetjes uit ‘Het supercoole boek met coole weetjes over dieren’ en ‘Wow! Dieren, dat wist ik niet! Verrassende feiten over dieren’ en weetjes verzamelen over de natuur.

Wat zijn jouw favoriete natuur- en dierenweetjes? Waarover wil jij een gi-ga-groene quiz maken tijdens de workshop?

Bekijk les
PO

PO456 De grote beroepenquiz (KBW21) VL

Een voorbereidende les waarbij de kinderen een deel van een boek verschillende beroepen onderzoeken met het boek ‘Te gekke beroepen die echt bestaan’ en weetjes verzamelen over hun gekozen beroep.

Welke beroepen ken je? Weet jij al wat je later wilt worden? Welk beroep lijkt jou leuk om te doen, en welke juist niet?

Bekijk les
PO

PO456 Digitaal Media Entertainment - Make-it Elektronische wenskaart

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-It kit ‘Elektronische wenskaart’ en leren over een stroomkring in aansluiting op de wereld van Digitaal, media en entertainment.

Waar gaat de wereld van Digitaal, media en entertainment over? Hoe verplaatsen wij ons in de toekomst? Hoe ziet straatverlichting van de toekomst eruit? Hoe werkt een stroomkring? Kan jij de straatverlichting van de toekomst ontwerpen met de Make-It kit: Elektronische wenskaart?

Bekijk les
PO

PO456 Fabians feest (mTiny) VL

Een les waarbij de kinderen op spelende en ontdekkende manier kennis maken met mTiny en programmeren.

Bekijk les
PO

PO456 Hi-Tech en Science - Make-It Elektronische wenskaart

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-It kit ‘Robothand’ en leren over toepassingen van robotarmen en handen in de wereld van Hi-Tech en science.

Waar gaat de wereld van Hi-Tech en science over? Wat kan je met een robot-hand? Hoe worden robotarmen gebruikt in de wereld van Hi-Tech en science? Waarom heb je botten in je lichaam? Waarvoor heb je spieren nodig?

Bekijk les
PO

PO456 Maak je eigen cardboard stopmotion (KBW18) VL

Een les waarin de kinderen op onderzoekende, experimenterende en uitvoerende manier kennismaken met cardboards en cardboard-animatie. Ook lezen ze een deel van het boek ‘Hoe maak ik een vriend?’ van Evelien de Vlieger.

Wat gebeurt er in het verhaal van ‘Hoe maak ik een vriend’? Wat is een cardboard-animatie? Hoe kun je zelf een cardboardvriend maken?

Bekijk les
PO

PO456 Wonen Werken Verkeer - Make-it Elektronische wenskaart

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-It kit ‘Elektronische wenskaart’ en leren over een stroomkring in aansluiting op de wereld van Wonen, werken en verkeer.

Waar gaat de wereld van Wonen, werken en verkeer over? Hoe verplaatsen wij ons in de toekomst? Hoe ziet straatverlichting van de toekomst eruit? Hoe werkt een stroomkring? Kan jij de straatverlichting van de toekomst ontwerpen met de Make-It kit: Elektronische wenskaart?

Bekijk les
PO

PO56 Bouw je eigen robot (Strawbees) VL

Welke robots ken je? Hoe kunnen deze bewegen? Wat zijn Strawbees? Hoe kan je een bewegende constructie maken? Wat moet jouw robot kunnen? Wat ga je doen in de workshop door Tetem?

Bekijk les
PO

PO56 De kunst van digitale fotografie VL

Een voorbereidende les waarbij de kinderen kennismaken met fotografie als beeldende kunst en nadenken over wanneer een foto kunst is.

Wat doet een kunstenaar? Hoe maakte je vroeger een foto? Zijn alle foto’s kunst? Waarom wel of niet?

Bekijk les
PO

PO56 Energie, water en veiligheid - Make-It Rotormobiel (K4T)

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-It kit ‘Rotormobiel’ en leren over en een elektromotor en stroomkring in aansluiting op de wereld van Energie, water en veiligheid.

De kinderen bekijken een presentatie over energie en de elektromotor. Ze bekijken hoe deze technieken gebruikt worden in de wereld van Energie, water en veiligheid en de beeldende kunst. De kinderen ontdekken uit welke onderdelen de rotormobiel is opgebouwd. Ze leren de functie van een elektromotor en een stroomkring. De kinderen bekijken verschillende raceauto’s ter inspiratie voor de vormgeving van hun auto. Ze tekenen een plan voor hun eigen ontwerp van de Rotormobiel.

Bekijk les
PO

PO56 Friesland Campina (voeding en natuur) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op een workshop Friesland Campina in de klas en leren wat procestechnologie is.

Wat gebeurt er allemaal in het bedrijf Friesland Campina? Welke zuivelproducten maakt Friesland Campina allemaal? Welke stappen moet je doorlopen om kaas te maken? Hoe kan je zelf melk pasteuriseren?

Bekijk les
PO

PO56 Het luchtlab VL

Wat is lucht? Wat is vliegen? Wat kan er allemaal vliegen? Wat is wind? Op welke manier kun je wind maken?

Bekijk les
PO

PO56 Het stopmotion monster VL

Een les waarin de kinderen op onderzoekende, experimenterende en uitvoerende manier kennismaken met cardboards en cardboard-animatie.

Wat is een cardboard-animatie? Hoe kun je met verschillende cardboardmonsters een beweging laten zien? Hoe ziet een beweging eruit?

Bekijk les
PO

PO56 KLK-Kolb (Mens en gezondheid) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op een workshop KLK-Kolb in de klas en leren over oppervlaktespanning en stroperigheid.

Wat doet het bedrijf KLK-Kolb? Wat is oppervlaktespanning? Wat is stroperigheid? Hoe onderzoek je stoffen in een proefje?

Bekijk les
PO

PO56 LEAFDE DIY

Een project waarbij de kinderen kennismaken met de kunstinstallatie LEAFDE.

Welke planten zie je allemaal? Welke plant kies jij met je groep om deze week te verzorgen? Wat is het verhaal achter deze plant? Wat heeft de plant nodig?

Bekijk les
PO

PO56 Maak je eigen mini-escaperoom VL

Een les waarin de kinderen kennis maken met escaperooms en een thema verzinnen voor hun eigen mini-escaperoom.

Wat is een escaperoom? Welk thema en verhaal verzin je voor jouw mini-escaperoom? Hoe ziet de plattegrond van jouw mini-escaperoom eruit?

Bekijk les
PO

PO56 Mens en gezondheid - Make-It Kunstige robot (K4T)

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-It kit ‘Kunstige robot’ en leren over een elektromotor en stroomkring in aansluiting op de wereld van Mens en natuur.

De kinderen bekijken een presentatie over de wereld van Mens en gezondheid en tandenpoetsen. De kinderen ontdekken uit welke onderdelen de kunstige robot is opgebouwd. Ze leren de functie van een elektromotor, kroonsteentjes en een stroomkring. De kinderen bekijken ze verschillende insecten ter inspiratie voor het een tandenborsteldiertje. De kinderen tekenen een plan voor een tandenborstel robot in de vorm van een insect of diertje.

Bekijk les
PO

PO56 Ontwerp je eigen 3D mini robot VL

Een workshop waarbij de kinderen op onderzoekende en makende wijze in kennismaken met de techniek van 3D-printen en robots ontwerpen.

Hoe werkt een 3D-printer? Wat kan je allemaal maken met zo’n printer? Hoe kan je op nieuwe ideeën komen om een robot te ontwerpen?

Bekijk les
PO

PO56 Robot mBot VL

Een les waarbij de kinderen op spelende en ontdekkende manier kennis maken met robots en in een richting draaien door gebruik te maken van graden.

Welke robots ken je? Hoe kunnen robots opdrachten uitvoeren? Wat ga je doen in de workshop door Tetem? Hoe is een cirkel in graden verdeeld? Hoe kan je richting aangeven door gebruik te maken van graden?

Bekijk les
PO

PO56 Zo trots als een... VL

Een voorbereidende les waarbij de kinderen samen nadenken over hoe een kunstenaar werkt en een samengesteld dier maken van verschillende huiden.

Wat doet een kunstenaar? Hoe ziet de huid van een dier eruit? Hoe kan je dat tekenen? Hoe kan je met je tafelgroepje een dier maken?

Bekijk les
PO

PO5678 Boermarke (Digitaal, media en entertainment) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op een workshop Boermarke in de klas, kennis maken met de Boermarke en leren over procestechnologie en programmeren.

Wat doet het bedrijf Boermarke? Wat komt er kijken bij het maken van een product? Wat is procestechnologie? Waarom zijn er computers nodig voor procestechnologie?

Bekijk les
PO

PO5678 Bolletje (Ontwerp Productie Wereldhandel) VL

Een les ter voorbereiding op een workshop van Bolletje bij de wereld van Ontwerp, productie en wereldhandel.

Wat doet het bedrijf Bolletje? Wat komt er kijken bij het maken van een product? Wat is procestechnologie? Hoe komen de grondstoffen bij Bolletje?

Bekijk les
PO

PO5678 Bolscher (Hi-Tech en Science) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op een workshop over Bolscher in de klas en kennis maken met het bedrijf Bolscher. De kinderen leren over procestechnologie en hoe Hi-Tech bij kan dragen aan duurzaam ondernemen.

Wat is Hi-Tech en Science? Hoe gebruikt Bolscher Hi-Tech in het bedrijf? Wat is procestechnologie? Hoe kan Hi-Tech helpen bij het verminderen van CO2 uitstoot? Welke Hi-Tech oplossingen kan je bedenken voor het probleem van Bolscher?

Bekijk les
PO

PO5678 Make-It Magnetisch zwevend potlood VL

Een les ter voorbereiding op het werken met de Make-it kit Magnetisch zwevend potlood.

Bekijk les
PO

PO5678 Make-It Robot-hand VL

Een les ter voorbereiding op het werken met de Make-it kit: Robot-hand.

Bekijk les
PO

PO5678 Morssinkhof Groep BV (Wonen Werken Verkeer) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op een workshop Morssinkhof Groep B.V. in de klas, kennis maken met de Morssinkhof Groep B.V. , leren over bestrating en nadenken over oplossingen voor wateroverlast op straat.

Wat doet het bedrijf Morssinkhof Groep B.V.? Wat is bestrating? Wat merken wij van klimaatverandering? Waarom kan water niet makkelijk de grond in trekken op straat?
Welke oplossingen kan jij bedenken voor wateroverlast op straat?

Bekijk les
PO

PO5678 Twence (Energie, water en veiligheid) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op een workshop Twence in de klas en leren wat procestechnologie is.

Wat gebeurt er allemaal in het bedrijf Twence? Hoe verwerken ze daar afval? Hoe wekt Twence duurzame energie op? Op welke manier wordt afval omgezet naar een nieuwe grondstof? Hoelang duurt het voordat verschillende soorten afval zijn verteerd?

Bekijk les
PO

PO6 URENCO - Ontdekkisten VL

Een les waarbij de kinderen op verkennende, kijkende en onderzoekende wijze kennismaken met wat er komt kijken bij het doen van een onderzoek.

Wat ga je ontdekken tijdens de workshop Ontdekkisten van URENCO? Hoe kan je onderzoek doen? Hoe kan je er achter komen of informatie klopt?

Bekijk les
PO

PO678 (7WPT) Digitaal Media Entertainment - Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Maakcarrousel en ontdekken hoe technieken uit het Maakcarrousel gebruikt worden in de wereld van Digitaal, media en entertainment.

Wat ga je doen bij het Maakcarrousel? Wat is de wereld van Digitaal, media en entertainment? Hoe worden de technieken van het Maakcarrousel gebruikt in de wereld van Digitaal, media en entertainment? Wat zijn pixels?

Bekijk les
PO

PO678 (7WPT) Energie, water en veiligheid -Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Maakcarrousel en filosoferen over de energie, water en veiligheid.

Wat ga je doen tijdens de Maakcarrousel? Wat vind jij van nieuwe uitvindingen in de techniek? Hoe kan je hierover een filosofisch gesprek houden? Wat als mensen worden vervangen door robots? Welke invloed denk je dat heeft op jezelf, anderen en op de samenleving?

Bekijk les
PO

PO678 (7WPT) Hi-Tech en Science - Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Maakcarrousel en ontdekken hoe technieken uit het Maakcarrousel gebruikt worden in de wereld van Hi-Tech en science.

Wat ga je doen bij het Maakcarrousel? Wat is de wereld van Hi-Tech en science? Hoe worden de technieken van het Maakcarrousel gebruikt in de wereld van Hi-Tech en science?

Bekijk les
PO

PO678 (7WPT) Mens en gezondheid - Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op het Maakcarrousel en ontdekken hoe technieken uit het Maakcarrousel gebruikt worden in de wereld van mens en gezondheid.

Wat ga je doen bij het Maakcarrousel? Hoe kan techniek mensen helpen om gezonder te worden en te blijven? Waar wordt kunstmatige intelligentie voor gebruikt binnen de wereld van Mens en gezondheid? Hoe helpt jullie robot ontwerp mensen gezonder te worden en te blijven?

Bekijk les
PO

PO678 (7WPT) Ontwerp Productie Wereldhandel - Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Maakcarrousel en ontdekken hoe technieken uit het Maakcarrousel gebruikt worden in de wereld van Ontwerp, productie en wereldhandel.

Wat ga je doen bij het Maakcarrousel? Wat is de wereld van Ontwerp, productie en wereldhandel? Hoe worden de technieken van het Maakcarrousel gebruikt in de wereld van Ontwerp, productie en wereldhandel? Wat is kunstmatige intelligentie? Hoe kan een computerprogramma leren?

Bekijk les
PO

PO678 (7WPT) Voeding en natuur - Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Maakcarrousel en filosoferen over de voeding en natuur.

Wat ga je doen tijdens de Maakcarrousel? Wat vind jij over nieuwe uitvindingen in de techniek? Zouden er meer of minder regels moeten komen over het produceren van voedsel? Wat als iedereen zelf eten moest gaan verbouwen? Zou het verboden moeten worden om eten weg te gooien? Hoe kan je een filosofische vraag op verschillende manieren bekijken?

Bekijk les
PO

PO678 (7WPT) Wonen Werken Verkeer - Maakcarrousel

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Maakcarrousel en ontdekken hoe technieken uit het Maakcarrousel gebruikt worden in de wereld van Wonen, werken en verkeer.

Wat ga je doen bij het Maakcarrousel? Wat is de wereld van Wonen, werken en verkeer? Hoe worden de technieken van het Maakcarrousel gebruikt in de wereld van Wonen, werken en verkeer?

Bekijk les
PO

PO678 Make-It Dura Vermeers techniekhuis VL

Een les ter voorbereiding op het werken met de Make It-kit: Dura Vermeers Techniekhuis.

Welke techniek zit er verwerkt in Dura Vermeers techniekhuis? Welke stappen moeten worden doorlopen om een huis te bouwen? Wat is flow? Welke beroepen kom je allemaal tegen bij het bouwen van een huis? Op welke dingen moet je letten tijdens een bouwkundige inspectie?

Bekijk les
PO

PO678 Nieuwe Verhalen VL

Een les waarbij de kinderen op kennismaken met schimmenspel, silhouetten en de Storyscope en het silhouet ontwerpen van een robot.

Wat is een schimmenspel? Wat zijn silhouetten? Hoe kan je zelf een silhouet ontwerpen van een robot?

Bekijk les
PO

PO678 Reis mee door de lucht (KBW19) VL

Een voorbereidende les, waarbij de kinderen op onderzoekende manier kennismaken met drones het bekijken van filmpjes en het doen van een brainstorm. Ook lezen ze een deel uit het boek ‘Auto’s, treinen en vliegtuigen’ van Cliff Gifford.

Welke voertuigen ken jij allemaal? Welke kunnen vliegen? Wat zijn drones? Wanneer is een drone bedacht? Wat zou een drone in de toekomst allemaal kunnen?

Bekijk les
PO

PO78 Aeronamic - Luchtaandrijving VL

Een workshop voor groep 7/8, ontwikkeld voor Aeronamic te Almelo.

Bekijk les
PO

PO78 Benchmark Electronics - Mens en robot VL

Een workshop voor groep 7/8, ontwikkeld voor Benchmark Electronics te Almelo.

Bekijk les
PO

PO78 Bouman - CO2 recyclen VL

Een workshop voor groep 7/8, ontwikkeld voor Bouman te Almelo.

Bekijk les
PO

PO78 De kunst van digitale fotografie VL

Een voorbereidende les waarbij de kinderen kennismaken met fotografie als beeldende kunst en nadenken over wanneer een foto kunst is.

Wat doet een kunstenaar? Hoe maakte je vroeger een foto? Zijn alle foto’s kunst? Waarom wel of niet?

Bekijk les
PO

PO78 De rode loper / Filmproject VL

Een les waarin de leerlingen op ontdekkende, associërende en schrijvende manier een verhaal bedenken om te gebruiken tijdens de workshop ‘De rode loper’.

Hoe maak je een verhaal? Hoe kun je associëren? Wat kan je met een verhaal doen? Kan je samen met je klas een spannend verhaal verzinnen?

Bekijk les
PO

PO78 Digitaal Media Entertainment (CC) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Chocolate Challenge en leren wat procestechnologie is.

Wat is de Chocolate Challenge? Wat is procestechnologie? Hoe wordt procestechnologie gebruikt binnen de wereld van Digitaal, media en entertainment?

Bekijk les
PO

PO78 Energie, water en veiligheid - Make-It Fotonmobiel (K4T)

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-it kit: Fotonmobiel en leren over zonne-energie in aansluiting op de wereld van Energie, water en veiligheid.

De kinderen bekijken een presentatie over de zonne-energie en de elektromotor. Ze bekijken hoe deze technieken gebruikt worden in de wereld van Energie, water en veiligheid en de beeldende kunst. De kinderen ontdekken uit welke onderdelen de Fotonmobiel is opgebouwd. Ze leren de functie van een zonnepaneel en een stroomkring. De kinderen bekijken verschillende raceauto’s ter inspiratie voor de vormgeving van hun auto. Ze tekenen een plan voor hun eigen ontwerp van de Fotonmobiel.

Bekijk les
PO

PO78 Energie, water en veiligheid (CC) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Chocolate Challenge en leren wat procestechnologie is.

Wat is de Chocolate Challenge? Welke uitvindingen horen er allemaal bij de wereld van energie, water en veiligheid? Welke stappen doorloop je allemaal als je een uitvinding maakt? Wat is procestechnologie?

Bekijk les
PO

PO78 ETC - Ontdek energie VL

Een workshop voor groep 7/8, ontwikkeld voor ETC te Almelo.

Bekijk les
PO

PO78 Games Maken! VL

Een les waarbij de kinderen op spelende en onderzoekende wijze kennis maken met de eigenschappen van een spel.

Wat is een game? Wat zijn de eigenschappen van een spel? Hoe kan je zonder een computer een simpele game maken met mensen?

Bekijk les
PO

PO78 Gi-ga-groene augmented reality (KBW22) VL

45 minuten

Een les waarbij de kinderen op ontdekkende en verkennende wijze een quiz spelen met weetjes uit ‘Het geheime leven van dieren’ en weetjes verzamelen over de natuur.

Wat zijn jouw favoriete natuur- en dierenweetjes? Welke natuurweetjes wil jij verwerken in je eigen augmented reality omgeving tijdens de workshop?

Bekijk les
PO

PO78 Hi-Tech en Science (CC) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Chocolate Challenge en leren wat procestechnologie is.

Wat is de Chocolate Challenge? Wat is procestechnologie? Hoe wordt procestechnologie gebruikt binnen de wereld van Hi-Tech en science? Wat is een chip? Hoe worden chips gemaakt?

Bekijk les
PO

PO78 Hollander Techniek - Machines van de toekomst VL

Een workshop voor groep 7/8, ontwikkeld voor Hollander Techniek te Almelo.

Bekijk les
PO

PO78 Huisjes in 3D VL

Een workshop waarbij de kinderen op onderzoekende en makende wijze in kennismaken met de techniek van 3D-printen en huizen ontwerpen.

Hoe werkt een 3D-printer? Wat kan je allemaal maken met zo’n printer? Hoe kan je op nieuwe ideeën komen om een huis te ontwerpen?

Bekijk les
PO

PO78 KLK_Kolb (Mens en gezondheid) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op een workshop KLK-Kolb in de klas en leren over oppervlaktespanning en stroperigheid.

Wat doet het bedrijf KLK-Kolb? Wat is oppervlaktespanning? Wat is stroperigheid? Hoe onderzoek je stoffen in een proefje?

Bekijk les
PO

PO78 LEAFDE DIY

Een project waarbij de kinderen kennismaken met de kunstinstallatie LEAFDE.

Welke planten zie je allemaal? Welke plant kies jij met je groep om deze week te verzorgen? Wat is het verhaal achter deze plant? Wat heeft de plant nodig?

Bekijk les
PO

PO78 Maak je eigen luisterboek (KBW23) VL

Een les waarbij de kinderen een stuk van het boek ‘Mijn jaar in een tent’ lezen en zelf bedenken hoe het verhaal verder gaat.

Wat gebeurt er in het verhaal ‘Mijn jaar in een tent’? Waarom gaat Zwaan een jaar in een tent slapen? Hoe denk jij dat het verhaal verder gaat?

Bekijk les
PO

PO78 Maak je eigen mini-escaperoom VL

Een les waarin de kinderen kennis maken met escaperooms en een thema verzinnen voor hun eigen mini-escaperoom.

Wat is een escaperoom? Welk thema en verhaal verzin je voor jouw mini-escaperoom? Hoe ziet de plattegrond van jouw mini-escaperoom eruit?

Bekijk les
PO

PO78 Make-It Festive flashlight VL

Voorbereidende les bij de Make-It@Home kit: Festive flashlight

Bekijk les
PO

PO78 Make-It Lichtpiano VL

Voorbereidende les bij de Make-It@Home kit: Lichtpiano

Bekijk les
PO

PO78 Malvern Panalytical - Atomen VL

Een workshop voor groep 7/8, ontwikkeld voor Malvern Panalytical te Almelo.

Bekijk les
PO

PO78 Mens en gezondheid - Make-It Elektromagneet (K4T)

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Make-It kit ‘Elektromagneet’ en leren over het gebruik van elektromagneten en elektromagnetische straling in de wereld van Mens en gezondheid.

De kinderen bekijken een presentatie over elektromagneten en de wereld van Mens en gezondheid. De kinderen ontdekken wat elektromagneten zijn en wat een stroomkring is. De kinderen tekenen onderdelen die ze aan hun elektromagneet kunnen hangen die te maken hebben met hoe je iets op een röntgenfoto ziet. De kinderen bespreken met elkaar wat ze geleerd hebben over de elektromagneet en begrijpen zo beter hoe hun zelfgemaakte stroomkring werkt.

Bekijk les
PO

PO78 Mens en gezondheid (CC) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Chocolate Challenge en leren wat procestechnologie is.

Wat is de Chocolate Challenge? Wat is procestechnologie? Hoe wordt procestechnologie gebruikt binnen de wereld van Mens en gezondheid? Als je eigen lichaam ook een machine is, hoe kan je die dan heel efficiënt laten werken?

Bekijk les
PO

PO78 Met je vrienden op de rode loper (KBW18) VL

Een les waarin de leerlingen op ontdekkende en schrijvende manier een verhaal bedenken om te gebruiken tijdens de workshop ‘De rode loper’. Ze lezen een fragment uit het boek ‘Mijn naam ik Vincent en ik ben niet bang’.

Wat gebeurt er in het verhaal ‘Mijn naam ik Vincent en ik ben niet bang’? Hoe maak je een verhaal? Hoe bouw je een verhaal op? Kan je samen met je klas een spannend verhaal verzinnen?

Bekijk les
PO

PO78 Mijn toekomstige werkplek in VR (KBW21) VL

Een voorbereidende les waarbij de kinderen op een ontdekkende en verkennende wijze lezen over verschillende beroepen.

Wat voor beroepen zijn er? Wat zijn de verschillen? Over welke vaardigheden moet je dan beschikken? En waar werk je dan en hoe ziet dat er dan uit? Wat wil je later worden? En hoe ziet jouw werkplek er over 10 jaar uit?

Bekijk les
PO

PO78 Ontwerp voor Leafde VL

Wat is Leafde? Zijn planten net als mensen? Waarover gaat het verhaal van jouw plant? Wat heeft jouw plant nodig om te overleven? Wat heeft jouw plant nodig om zich goed te voelen? Hoe kom je samen tot een schetsontwerp?

Bekijk les
PO

PO78 Ontwerp, productie en wereldhandel (CC) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Chocolate Challenge en leren wat procestechnologie is.

Wat is de Chocolate Challenge? Wat is procestechnologie? Hoe wordt procestechnologie gebruikt binnen de wereld van Ontwerp, Productie en Wereldhandel? Wat is automatisering?

Bekijk les
PO

PO78 PBF - Elektrisch netwerk VL

Een workshop voor groep 7/8, ontwikkeld voor PBF te Almelo.

Bekijk les
PO

PO78 Ridders, camera, actie! (KBW20) VL

45 minuten

Hoe leefde een ridder in de middeleeuwen? Wat moest die allemaal doen? Zijn er nu nog ridders? Wat is het verschil tussen een ridder van toen en een ridder van nu?

Bekijk les
PO

PO78 Robot mBot VL

Een les waarbij de kinderen op spelende en ontdekkende manier kennis maken met robots en in een richting draaien door gebruik te maken van graden.

Welke robots ken je? Hoe kunnen robots opdrachten uitvoeren? Wat ga je doen in de workshop door Tetem? Hoe is een cirkel in graden verdeeld? Hoe kan je richting aangeven door gebruik te maken van graden?

Bekijk les
PO

PO78 SPIT - Mechanische energie VL

Een workshop voor groep 7/8, ontwikkeld voor SPIT te Almelo.

Bekijk les
PO

PO78 Stop-motion! VL

Wat is een stopmotion animatie? Hoe maak je een goed verhaal voorin een stopmotion? Wat is een storyboard en hoe vertel je daarin dat verhaal.

Bekijk les
PO

PO78 URENCO Classroom 2030 VL

Een les waarbij de kinderen op verkennende, kijkende en onderzoekende wijze kennismaken met klaslokalen van vroeger.

Hoe zag een klaslokaal er vroeger uit? Welke dingen had je vroeger nog niet, die er nu wel zijn? Zitten er verschillen tussen het klaslokaal van je vader en moeder en die van je opa en oma?

Bekijk les
PO

PO78 URENCO - Bodyscan VL

Hoe zou het zijn om superkrachten te hebben? Wat is innovatie? Kan je je eigen lichaam ook verbeteren? Op welke manier gebruikt Urenco innovatie om het menselijk lichaam te helpen of verbeteren?

Bekijk les
PO

PO78 URENCO - Stoffen scheiden VL

Een voorbereidende les waarbij de kinderen op verkennende, kijkende en onderzoekende wijze kennismaken met wat er komt kijken bij het doen van een onderzoek.

Wat is uranium? Wat is uranium verrijken? Wat is het verschil tussen de uraniumatomen U-235 en U238? Hoe kun je iets goed onderzoeken? Wat is het belang van kijken en vragen stellen binnen een onderzoek?

Bekijk les
PO

PO78 VDL - Ruimtelijk werken VL

Een workshop voor groep 7/8, ontwikkeld voor VDL te Almelo.

Bekijk les
PO

PO78 Voeding en natuur (CC) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Chocolate Challenge en leren wat procestechnologie is.

Wat is de Chocolate Challenge? Welke uitvindingen horen er allemaal bij de wereld van voeding en natuur? Hoe zijn producten veranderd door de tijd? Wat is procestechnologie?

Bekijk les
PO

PO78 Wat zie ik daar? VL

Een voorbereidende les waarbij de kinderen samen nadenken over wat kunst is, wat een kunstenaar is en hoe je een creatief proces doorloopt.

Wat kan je allemaal zien in een museum? Wat is een kunstenaar? Waaruit kan een kunstenaar inspiratie halen? Wat is een creatief proces?

Bekijk les
PO

PO78 Waterlab VL

Wat is water? Kan water voelen? Is water sterk? Waarom is water zo belangrijk? Hoe zou onze wereld eruitzien, als die alleen maar uit water bestond? Wat is een brainstorm?

Bekijk les
PO

PO78 Wonen Werken Verkeer (CC) VL

Een les waarbij kinderen worden voorbereid op de Chocolate Challenge en leren wat procestechnologie is.

Wat is de Chocolate Challenge? Wat is procestechnologie? Hoe wordt procestechnologie gebruikt binnen de wereld van Wonen, werken en verkeer? Welke manieren van verplaatsen kan je bedenken? Hoe kan dat op een schone en duurzame manier?

Bekijk les